Spørsmål og svar

Generelle spørsmål

Pasientkoordinatorer - Administrativ tilrettelegging før-, under og etter operasjon

Våre koordinatorer er basert lokalt på hvert behandlingssted; Kristiansand, Bergen, Oslo og Luleå (Sverige). Dette for at det kreves lokalkunnskap, for eksempel om geografi for å tilrettelegge reiser, overnatting og oppmøtetidspunkter. Pasientkoordinatorenes oppgaver er å tilpasse operasjonsprogrammet og våre spesialisters tilstedeværelse slik at vi på best mulig måte kan etterleve dine ønske for et behagelig behandlingsforløp. Vil du opereres på et annet av våre behandlingssted, vil våre koordinatorer hjelpe deg med dette. Koordinatorene er utdannet helsearbeidere og/eller sykepleiere, og har minst 10 års erfaring. Alle har gått vårt interne opplærings- og utdannelsesprogram slik at de bistår med alt fra økonomisk tilrettelegging til sårskift, fotografering og som link mellom deg og din behandler.

Betaling - Faktura - Finansiering

Privat finansiert offentlig godkjent sykehus

Det fleste av våre tjenester er privatbetalte tjenester. Det betyr at du som pasient også er kunden og kan kjøpe en helprivat helsetjeneste som oppfyller kvalitetskravene til offentlige sykehus. I de tilfellene må tjenesten betales selv. Norske helsetjenester er delvis underlagt moms og du vil i enkelte tilfeller få merverdiavgift på fakturaene fra oss.

Forsikringsavtaler

Estetisk Plastikkirurgi har avtaler med enkelte forsikringsselskap og kan for de som har helseforsikring gjennom disse selskapene også tilby tjenester innen de fleste medisinske fagfelt. Slike tjenestene betales av forsikringsselskapet ditt og du vil som pasient ikke bli avkrevd betaling for tjenesten.

Til deg som behøver hjelp med finansiering

Klinikken kan yte en pasient hjelp med lån eller kredit og kan tilbyr finansiering til en pasient som henvender seg direkte med ønske om en operasjon eller behandling. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål angående finansiering.

Din kirurg

Den kirurgen du møter ved konsultasjon er den legen som vi har valgt vil passe best til deg basert på din forespørsel til oss. Om du vil ha en spesiell kirurg, spesielt personale på operasjonsstuen, eller for den saks skyld «helst ikke personal», vil våre koordinatorer både i Oslo, Bergen, Kristiansand og Luleå hjelper deg med å sette sammen «ditt team».

Det er viktig for oss å poengtere at alt helsepersonell i arbeid for Sørlandet Privatsykehus eller kjeden Estetisk Plastikkirurgi har taushetsplikt både i forhold til deg som pasient og andre behandlere. Se for øvrig egen side om «Personvern».

Ditt tittel kommer her

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Operasjon

Sengerom etter operasjon - postoperativ avdeling

Etter operasjonen sover du på et eget sengerom med egnet overvåkningsutstyr og en spesialsykepleier som passer på deg. Du blir ikke lagt på «sengehall» eller «firemannsrom» hos oss – du får din egen private sfære. Du blir på postoperativ avdeling så lenge du har behov for dette.

Tid på operasjon og i postoperativ avdeling

De ulike prosedyrene fordrer ulik operasjonstid avhengig av leiringer (hvordan du må ligge på operasjonsbordet), om du skal ha narkose, hvilken narkose du skal ha, og selvsagt hvilken prosedyre du vil gjennomføre. Du vil vel konsultasjonen få et estimat for operasjonstider. Mye av vår prissetting er basert på hva det koster å holde en operasjonsstue i drift i den tiden din operasjon vil ta.

Etter operasjon - overnatting eller hjemreise

Etter kirurgien, og etter avtale med anestesilegen, drar du som regel hjem samme dag om ikke annet er avtalt.

Du kan ikke kjøre bil selv dersom du har fått narkose. Dersom du har fått lokalbedøvelse er dette mulig.

Overnatting kan avtales på sykehuset eller via våre samarbeidshotell i nærheten.

Vi vil uansett kontakte deg dagen etter operasjon for å høre hvordan det går med deg.

Vaktteam

Vårt vaktteam er tilgjengelig døgnkontinuerlig etter operasjonen din. Teamet består av hele operasjonsteamet ditt.

Du ringer klinikkens telefon eller nummeret til kirurgen din, som du får på etterbehandlingsskjemaet.

Aktivitet og sykemelding

Av og til vil du måtte sykemeldes etter ulike typer kirurgiske inngrep. Du er «nyoperert» i om lag 6 uker og kan i denne perioden ikke løfte tunge gjenstander eller være i hard fysisk aktivitet.

Hvorvidt en sykemelding fra oss gir rett til økonomisk støtte fra Folketrygden vil avhenge av diagnose og utført prosedyre. Vanligvis gir ikke kosmetiske operasjoner rett til økonomisk støtte.

Se ellers prosedyrespesifikke svar under «Praktisk info om …».

Plastikkirurgi

Ved konsultasjonen

Formålet med en konsultasjon hos en kirurg er å gi deg råd, en indikasjon på hva som er mulig å få til, samt estimere en risikoprofil for det du ønsker å oppnå. I møte med kirurg/plastikkirurg vil du få informasjon om aktuell prosedyre som kan kalibrere din forventning til ditt oppnåelige resultat. Noen resultat er det ikke mulig for oss å etterleve eller få til. I utredningen vil våre kirurger for eksempel bruke 3D datasimuleringer, plansjer, anatomiske atlas og ulike  måleinstrumenter for å tilpasse den kirurgiske metoden til akkurat din kasuistikk og dine ønskemål. Fordi den kirurgiske metoden som kreves for akkurat ditt tilfelle må skreddersys vil du under konsultasjonen diskutere blant annet operasjonsmetode, type implantat, størrelse, plassering, metode for innsetting av eventuelt implantat og snittføring. Vi skaffer de fleste typer implantat for deg og er ikke avheng av en en spesiell leverandør.

Brystkirurgi - størrelse på implantat

Implantatstørrelse – hvor stort er «for stort»?

Pasientene våre bruker mye tid på å vurdere hvilket størrelse på implantatet som passer for dem. Man ønsker å få nok volum, samtidig som implantatene ikke å bli «for store» og dermed få et unaturlig utseende. “Hvor stort er for stort?” Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på, fordi det er ulikt for hver pasient. Mens en størrelse på et implantat kan se normalt ut på en person, kan det se veldig lite fornuftig ut på en annen. Du trenger derfor en konsultasjon med en erfaren estetisk plastikkirurg for å finne svar på dette spørsmålet.

De fleste har sett mennesker de kjenner, eller kjendiser på TV, som har brystimplantater som åpenbart er «for store.» Så hvor stor er for stor, og hva kan du gjøre for å sikre at du får perfekt størrelse på brystimplantater? Svaret avhenger av deg.

Hovedråd: «Hold deg proporsjonal». Grunnen til at «perfekte» bryster ser bra ut er at de er proporsjonale med resten av kroppen. Bredden på brystveggen og skuldrene er et bra sted å starte fordi de vil bære implantatene. Tenk også på livsstilen din; mange kvinner som får for store implantater blir ikke lengre i stand til å glede seg over visse aktiviteter (for eksempel sport og kondisjon) på grunn av størrelsen på brystene. Smerter og skader: En vanlig årsak til brystreduksjonsoperasjoner er smerter i skulder, nakke og rygg fra å måtte bære store bryster – store implantater har samme effekt over tid. Også sagging/nedfall er et annet problem fra store implantater etter brystforstørrelse – sagging krever oftest ytterligere kirurgi for å rette opp.

Ved Sørlandet Privatsykehus vil vi alltid tilby kostnadsfri 3D simulering og mulighet til å «prøve på» fysiske implantater i forskjellige størrelser. Dette lar deg se ulike former for implantater av forskjellig størrelse og derigjennom gi deg et inntrykk av hvordan de vil se ut på deg etter brystforstørrelsen.

Injeksjonsbehandlinger

Injeksjonsbehandling trenger i utgangspunktet ingen forbehandling.

Før inngrepet kan det imildertid være fornuftig å ha på Embla-krem eller tilsvarende slik at du bedøver det øverste laget av huden. Dette vil gjøre at følelsen av innstikkene nærmest blir eliminert. Embla-plaster får du på apoteket reseptfritt.

Ved injeksjoner av legemidler og/eller lokalanestesi (-bedøvelse) brukes svært tynne nåler, likevel vil du kjenne injeksjonen som «stikk».

Hos oss gjør vi behandlingen på en operasjonsstue (legebehandling) eller et spesialtilpasset behandlingsrom.

Det er ofte nødvendig med avkjølende omslag etter inngrepet.

Det er ofte nødvendig med avkjølende omslag etter injeksjonsbehandlingen.

Blåmerker og små merker etter innstikkstedet kan forekomme, men går bort av seg selv svært kort tid etter inngrepet.

Du vil få spesielt rettet informasjon om akkurat din etterbehandling i pasientportalen og/eller skriftlig etter inngrepet.

Før operasjon - forberedelse på operasjonsdagen

Dersom du ikke har fått annen spesifikk informasjon fra sykehuset skal du:

Faste

 • Faste 6 timer før operasjonen
  • Ikke skal spise fast føde
  • Kan drikke klare væsker (vann/saft) inntil 2 timer før operasjon

Medisiner

 • Du skal ta dine faste medisiner om ikke annen informasjon er gitt

Kroppsvask

 • Spesiell kroppsvask med Hibiscrub (e-resept) skal du som regel gjøre operasjonsdagen

Bekledning

 • Møt i normal bekledning, eller helst løse klær som for eksempel joggebukse slik at du har anledning til å få på kompresjonstøy eller bandasjer under klærne før du drar hjem.

Spesiell informasjon for akkurat deg

 • Se i pasientportalen din eller tilsendt informasjon om det er spesielle forholdsregler du skal foreta deg.
 • Om du ikke har fått informasjon om spesielle forholdsregler, gjelder det som står på denne siden.
Praktiske spørsmål ved brystkirurgi
Operasjonsdagen    
Normal operasjonstid 1-3 timer
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? 4-5 timer
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? Nei  
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? Ja  
     
Stimulantia    
Røykingeslutt 4 uker før til
4 uker etter
 
Snus/nikotinplaster Kan kontinueres  
     
Etterbehandling av sår    
Bandasjekontroll 5-10 dager
Hvor lenge har jeg blåmerker 2 uker
Hvor lenge har jeg hevelser 3-4 uker
     
Aktivitet etter inngrepet    
Tilbake på stillesittende arbeid 1-2 uker
Tilbake i fysisk tungt arbeid 6 uker
Når kan jeg begynne å trene igjen 4-6 uker
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? 12 uker
Sykemelding (dersom krav) 6 uker

 

Praktiske spørsmål ved ansiktskirurgi

Generelt

Estimatene i denne tabellen er normative. Det vil si at for akkurat ditt tilfelle vil estimatene og forutsetningene kunne variere, som for eksempel i forbindelse med BMI. Du vil bli enig med kirurgen din om de aktuelle tidene ved konsultasjonen. Du vil også få mer nøyaktig informasjon om hvilke postoperative forholdsregler du må ta eller hvilke forutsetninger som gjelder etter operasjonen.

Forutsetninger for operasjon    
Nedre aldersgrense 20 år
Øvre BMI grense 30  
     
Anestesi    
Vanligste anestesimetode Narkose  
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? Ja  
     
Operasjonsdagen    
Normal operasjonstid 1-6 timer
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? 3-9 timer
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? Nei  
     
Stimulantia    
Røykingeslutt 6 uker før til
6 uker etter
 
Snus/nikotinplaster kan kontinueres  
     
Etterbehandling av sår    
Bandasjekontroll 5-10 dager
Hvor lenge har jeg blåmerker 2 uker
Hvor lenge har jeg hevelser 3-4 uker
     
Aktivitet etter inngrepet    
Tilbake på stillesittende arbeid 1 Uke
Tilbake i fysisk tungt arbeid 6 uker
Når kan jeg begynne å trene igjen 6 uker
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? 12 uker
Sykemelding 6 uker
Praktiske spørsmål ved øyelokkskirurgi

Generelt

Estimatene i denne tabellen er normative. Det vil si at for akkurat ditt tilfelle vil estimatene og forutsetningene kunne variere, som for eksempel i forbindelse med BMI. Du vil bli enig med kirurgen din om de aktuelle tidene ved konsultasjonen. Du vil også få mer nøyaktig informasjon om hvilke postoperative forholdsregler du må ta eller hvilke forutsetninger som gjelder etter operasjonen.

Forutsetninger for operasjon    
Nedre aldersgrense 20 år
Øvre BMI grense 30  
     
Anestesi    
Vanligste anestesimetode Lokalbedøvelse  
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? Nei  
     
Operasjonsdagen    
Normal operasjonstid 1 timer
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? 1-3 timer
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? Ofte  
     
Stimulantia    
Røykingeslutt 4 uker før til
4 uker etter
 
Snus/nikotinplaster kan kontinueres  
     
Etterbehandling av sår    
Bandasjekontroll 5-10 dager
Hvor lenge har jeg blåmerker 2 uker
Hvor lenge har jeg hevelser 3-4 uker
     
Aktivitet etter inngrepet    
Tilbake på stillesittende arbeid 1 Uke
Tilbake til fysisk tungt arbeid 6 uker
Når kan jeg begynne å trene igjen 4 uker
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? 12 uker
Sykemelding 1-3 uker
Praktiske spørsmål ved liposkulptur

Generelt

Estimatene i denne tabellen er normative. Det vil si at for akkurat ditt tilfelle vil estimatene og forutsetningene kunne variere, som for eksempel i forbindelse med BMI. Du vil bli enig med kirurgen din om de aktuelle tidene ved konsultasjonen. Du vil også få mer nøyaktig informasjon om hvilke postoperative forholdsregler du må ta eller hvilke forutsetninger som gjelder etter operasjonen.

Forutsetninger for operasjon    
Nedre aldersgrense 20 år
Øvre BMI grense 30  
     
Anestesi    
Vanligste anestesimetode Narkose  
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? Ja  
     
Operasjonsdagen    
Normal operasjonstid 1-3 timer
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? 2-5 timer
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? Nei  
     
Stimulantia    
Røykingeslutt 4 uker før til
4 uker etter
 
Snus/nikotinplaster kan kontinueres  
     
Etterbehandling av sår    
Bandasjekontroll 5-10 dager
Hvor lenge har jeg blåmerker 2 uker
Hvor lenge har jeg hevelser 3-4 uker
     
Aktivitet etter inngrepet    
Tilbake på stillesittende arbeid 1 Uke
Tilbake til fysisk tungt arbeid 6 uker
Når kan jeg begynne å trene igjen 4 uker
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? 12 uker
Sykemelding 1-3 uker
Praktisk informasjon ved bukplastikk / rundplastikk / bodylift

Generelt

Estimatene i denne tabellen er normative. Det vil si at for akkurat ditt tilfelle vil estimatene og forutsetningene kunne variere, som for eksempel i forbindelse med BMI. Du vil bli enig med kirurgen din om de aktuelle tidene ved konsultasjonen. Du vil også få mer nøyaktig informasjon om hvilke postoperative forholdsregler du må ta eller hvilke forutsetninger som gjelder etter operasjonen.

Forutsetninger for operasjon    
Nedre aldersgrense 20 år
Øvre BMI grense 30  
     
Anestesi    
Vanligste anestesimetode Narkose  
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? Ja  
     
Operasjonsdagen    
Normal operasjonstid 1-6 timer
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? 2-10 timer
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? Nei  
     
Stimulantia    
Røykingeslutt 6 uker før til
6 uker etter
 
Snus/nikotinplaster kan kontinueres  
     
Etterbehandling av sår    
Bandasjekontroll 5-10 dager
Hvor lenge har jeg blåmerker 2 uker
Hvor lenge har jeg hevelser 3-4 uker
     
Aktivitet etter inngrepet    
Tilbake på stillesittende arbeid 1 Uke
Tilbake til fysisk tungt arbeid 6 uker
Når kan jeg begynne å trene igjen 4 uker
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? 12 uker
Sykemelding 3-6 uker

 

Åreknutekirurgi

Operasjoner for åreknuter og venekirurgi

Dersom du ikke har fått annen spesifikk informasjon fra sykehuset skal du:

Faste

 • Du trenger ikke å faste før et karkirurgisk inngrep

Medisiner

 • Du skal ta dine faste medisiner om ikke annen informasjon er gitt

Bekledning

 • Møt i normal bekledning, eller helst løse klær som for eksempel joggebukse slik at du har anledning til å få på kompresjonstøy eller bandasjer under klærne før du drar hjem.

Spesiell informasjon for akkurat deg

 • Se i pasientportalen din eller tilsendt informasjon om det er spesielle forholdsregler du skal foreta deg.
 • Om du ikke har fått informasjon om spesielle forholdsregler, gjelder det som står på denne siden.
Praktiske spørsmål ved åreknute- og venekirurgi
Forutsetninger for operasjon    
Nedre aldersgrense 18 år
Øvre BMI grense 30  
     
Anestesi    
Vanligste anestesimetode Lokalbedøvelse  
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? Nei  
     
Operasjonsdagen    
Normal operasjonstid 0,5-1 timer
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? 2-3 timer
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? Vi anbefaler at du ikke kjører hjem selv etter inngrepet  
     
Stimulantia    
Røykeslutt Ikke påkrevd  
Snus/nikotinplaster Kan kontinueres  
     
Etterbehandling av sår    
Bandasjekontroll Avtales individuelt  
Hvor lenge har jeg blåmerker 2 uker
Hvor lenge har jeg hevelser 3-4 uker
     
Aktivitet etter inngrepet    
Gange og lett mosjon Operasjonsdagen  
Tilbake i fysisk tungt arbeid Ca 2 uker
Når kan jeg begynne å trene igjen Ca 1 uke
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? Ca 1 uke
Sykemelding Individuell tilpassing  

Håndkirurgi

Praktiske spørsmål ved håndkirurgi
Operasjonsdagen    
Normal operasjonstid 0,5 – 2 timer
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? 1-3 timer
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? Nei  
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? Vanligvis ikke  
     
Stimulantia    
Røykingeslutt 4 uker før til
4 uker etter
 
Snus/nikotinplaster Kan kontinueres  
     
Etterbehandling av sår    
Bandasjekontroll 5-10 dager
Hvor lenge har jeg blåmerker 2 uker
Hvor lenge har jeg hevelser 3-4 uker
     
Aktivitet etter inngrepet    
Tilbake på stillesittende arbeid 1-2 uker
Tilbake i fysisk tungt arbeid 6 uker
Når kan jeg begynne å trene igjen 4-6 uker
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? 12 uker
Sykemelding (dersom krav) 6 uker