Spørsmål og svar
Generelle spørsmål
Pasientkoordinatorer - Administrativ tilrettelegging før-, under og etter operasjon
Våre koordinatorer er basert lokalt på hvert behandlingssted; Kristiansand, Bergen, Oslo og Luleå (Sverige). Dette for at det kreves lokalkunnskap, for eksempel om geografi for å tilrettelegge reiser, overnatting og oppmøtetidspunkter. Pasientkoordinatorenes oppgaver er å tilpasse operasjonsprogrammet og våre spesialisters tilstedeværelse slik at vi på best mulig måte kan etterleve dine ønske for et behagelig behandlingsforløp. Vil du opereres på et annet av våre behandlingssted, vil våre koordinatorer hjelpe deg med dette. Koordinatorene er utdannet helsearbeidere og/eller sykepleiere, og har minst 10 års erfaring. Alle har gått vårt interne opplærings- og utdannelsesprogram slik at de bistår med alt fra økonomisk tilrettelegging til sårskift, fotografering og som link mellom deg og din behandler.
Betaling - Faktura - Finansiering
Privat finansiert offentlig godkjent sykehus
Det fleste av våre tjenester er privatbetalte tjenester. Det betyr at du som pasient også er kunden og kan kjøpe en helprivat helsetjeneste som oppfyller kvalitetskravene til offentlige sykehus. I de tilfellene må tjenesten betales selv. Norske helsetjenester er delvis underlagt moms og du vil i enkelte tilfeller få merverdiavgift på fakturaene fra oss.
Forsikringsavtaler
Estetisk Plastikkirurgi har avtaler med enkelte forsikringsselskap og kan for de som har helseforsikring gjennom disse selskapene også tilby tjenester innen de fleste medisinske fagfelt. Slike tjenestene betales av forsikringsselskapet ditt og du vil som pasient ikke bli avkrevd betaling for tjenesten.
Til deg som behøver hjelp med finansiering
Klinikken kan yte en pasient hjelp med lån eller kredit og kan tilbyr finansiering til en pasient som henvender seg direkte med ønske om en operasjon eller behandling. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål angående finansiering.
Din kirurg
Den kirurgen du møter ved konsultasjon er den legen som vi har valgt vil passe best til deg basert på din forespørsel til oss. Om du vil ha en spesiell kirurg, spesielt personale på operasjonsstuen, eller for den saks skyld «helst ikke personal», vil våre koordinatorer både i Oslo, Bergen, Kristiansand og Luleå hjelper deg med å sette sammen «ditt team».
Det er viktig for oss å poengtere at alt helsepersonell i arbeid for Sørlandet Privatsykehus eller kjeden Estetisk Plastikkirurgi har taushetsplikt både i forhold til deg som pasient og andre behandlere. Se for øvrig egen side om «Personvern».
Ditt tittel kommer her
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Operasjon
Sengerom etter operasjon - postoperativ avdeling
Etter operasjonen sover du på et eget sengerom med egnet overvåkningsutstyr og en spesialsykepleier som passer på deg. Du blir ikke lagt på «sengehall» eller «firemannsrom» hos oss – du får din egen private sfære. Du blir på postoperativ avdeling så lenge du har behov for dette.
Tid på operasjon og i postoperativ avdeling
De ulike prosedyrene fordrer ulik operasjonstid avhengig av leiringer (hvordan du må ligge på operasjonsbordet), om du skal ha narkose, hvilken narkose du skal ha, og selvsagt hvilken prosedyre du vil gjennomføre. Du vil vel konsultasjonen få et estimat for operasjonstider. Mye av vår prissetting er basert på hva det koster å holde en operasjonsstue i drift i den tiden din operasjon vil ta.
Etter operasjon - overnatting eller hjemreise
Etter kirurgien, og etter avtale med anestesilegen, drar du som regel hjem samme dag om ikke annet er avtalt.
Du kan ikke kjøre bil selv dersom du har fått narkose. Dersom du har fått lokalbedøvelse er dette mulig.
Overnatting kan avtales på sykehuset eller via våre samarbeidshotell i nærheten.
Vi vil uansett kontakte deg dagen etter operasjon for å høre hvordan det går med deg.
Vaktteam
Vårt vaktteam er tilgjengelig døgnkontinuerlig etter operasjonen din. Teamet består av hele operasjonsteamet ditt.
Du ringer klinikkens telefon eller nummeret til kirurgen din, som du får på etterbehandlingsskjemaet.
Aktivitet og sykemelding
Av og til vil du måtte sykemeldes etter ulike typer kirurgiske inngrep. Du er «nyoperert» i om lag 6 uker og kan i denne perioden ikke løfte tunge gjenstander eller være i hard fysisk aktivitet.
Hvorvidt en sykemelding fra oss gir rett til økonomisk støtte fra Folketrygden vil avhenge av diagnose og utført prosedyre. Vanligvis gir ikke kosmetiske operasjoner rett til økonomisk støtte.
Se ellers prosedyrespesifikke svar under «Praktisk info om …».
Plastikkirurgi
Ved konsultasjonen
Formålet med en konsultasjon hos en kirurg er å gi deg råd, en indikasjon på hva som er mulig å få til, samt estimere en risikoprofil for det du ønsker å oppnå. I møte med kirurg/plastikkirurg vil du få informasjon om aktuell prosedyre som kan kalibrere din forventning til ditt oppnåelige resultat. Noen resultat er det ikke mulig for oss å etterleve eller få til. I utredningen vil våre kirurger for eksempel bruke 3D datasimuleringer, plansjer, anatomiske atlas og ulike måleinstrumenter for å tilpasse den kirurgiske metoden til akkurat din kasuistikk og dine ønskemål. Fordi den kirurgiske metoden som kreves for akkurat ditt tilfelle må skreddersys vil du under konsultasjonen diskutere blant annet operasjonsmetode, type implantat, størrelse, plassering, metode for innsetting av eventuelt implantat og snittføring. Vi skaffer de fleste typer implantat for deg og er ikke avheng av en en spesiell leverandør.
Brystkirurgi - størrelse på implantat
Implantatstørrelse – hvor stort er «for stort»?
Pasientene våre bruker mye tid på å vurdere hvilket størrelse på implantatet som passer for dem. Man ønsker å få nok volum, samtidig som implantatene ikke å bli «for store» og dermed få et unaturlig utseende. “Hvor stort er for stort?” Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på, fordi det er ulikt for hver pasient. Mens en størrelse på et implantat kan se normalt ut på en person, kan det se veldig lite fornuftig ut på en annen. Du trenger derfor en konsultasjon med en erfaren estetisk plastikkirurg for å finne svar på dette spørsmålet.
De fleste har sett mennesker de kjenner, eller kjendiser på TV, som har brystimplantater som åpenbart er «for store.» Så hvor stor er for stor, og hva kan du gjøre for å sikre at du får perfekt størrelse på brystimplantater? Svaret avhenger av deg.
Hovedråd: «Hold deg proporsjonal». Grunnen til at «perfekte» bryster ser bra ut er at de er proporsjonale med resten av kroppen. Bredden på brystveggen og skuldrene er et bra sted å starte fordi de vil bære implantatene. Tenk også på livsstilen din; mange kvinner som får for store implantater blir ikke lengre i stand til å glede seg over visse aktiviteter (for eksempel sport og kondisjon) på grunn av størrelsen på brystene. Smerter og skader: En vanlig årsak til brystreduksjonsoperasjoner er smerter i skulder, nakke og rygg fra å måtte bære store bryster – store implantater har samme effekt over tid. Også sagging/nedfall er et annet problem fra store implantater etter brystforstørrelse – sagging krever oftest ytterligere kirurgi for å rette opp.
Ved Sørlandet Privatsykehus vil vi alltid tilby kostnadsfri 3D simulering og mulighet til å «prøve på» fysiske implantater i forskjellige størrelser. Dette lar deg se ulike former for implantater av forskjellig størrelse og derigjennom gi deg et inntrykk av hvordan de vil se ut på deg etter brystforstørrelsen.
Injeksjonsbehandlinger
Injeksjonsbehandling trenger i utgangspunktet ingen forbehandling.
Før inngrepet kan det imildertid være fornuftig å ha på Embla-krem eller tilsvarende slik at du bedøver det øverste laget av huden. Dette vil gjøre at følelsen av innstikkene nærmest blir eliminert. Embla-plaster får du på apoteket reseptfritt.
Ved injeksjoner av legemidler og/eller lokalanestesi (-bedøvelse) brukes svært tynne nåler, likevel vil du kjenne injeksjonen som «stikk».
Hos oss gjør vi behandlingen på en operasjonsstue (legebehandling) eller et spesialtilpasset behandlingsrom.
Det er ofte nødvendig med avkjølende omslag etter inngrepet.
Det er ofte nødvendig med avkjølende omslag etter injeksjonsbehandlingen.
Blåmerker og små merker etter innstikkstedet kan forekomme, men går bort av seg selv svært kort tid etter inngrepet.
Du vil få spesielt rettet informasjon om akkurat din etterbehandling i pasientportalen og/eller skriftlig etter inngrepet.
Før operasjon - forberedelse på operasjonsdagen
Dersom du ikke har fått annen spesifikk informasjon fra sykehuset skal du:
Faste
- Faste 6 timer før operasjonen
- Ikke skal spise fast føde
- Kan drikke klare væsker (vann/saft) inntil 2 timer før operasjon
Medisiner
- Du skal ta dine faste medisiner om ikke annen informasjon er gitt
Kroppsvask
- Spesiell kroppsvask med Hibiscrub (e-resept) skal du som regel gjøre operasjonsdagen
Bekledning
- Møt i normal bekledning, eller helst løse klær som for eksempel joggebukse slik at du har anledning til å få på kompresjonstøy eller bandasjer under klærne før du drar hjem.
Spesiell informasjon for akkurat deg
- Se i pasientportalen din eller tilsendt informasjon om det er spesielle forholdsregler du skal foreta deg.
- Om du ikke har fått informasjon om spesielle forholdsregler, gjelder det som står på denne siden.
Praktiske spørsmål ved brystkirurgi
Operasjonsdagen | ||
Normal operasjonstid | 1-3 | timer |
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? | 4-5 | timer |
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? | Nei | |
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? | Ja | |
Stimulantia | ||
Røykingeslutt | 4 uker før til 4 uker etter |
|
Snus/nikotinplaster | Kan kontinueres | |
Etterbehandling av sår | ||
Bandasjekontroll | 5-10 | dager |
Hvor lenge har jeg blåmerker | 2 | uker |
Hvor lenge har jeg hevelser | 3-4 | uker |
Aktivitet etter inngrepet | ||
Tilbake på stillesittende arbeid | 1-2 | uker |
Tilbake i fysisk tungt arbeid | 6 | uker |
Når kan jeg begynne å trene igjen | 4-6 | uker |
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? | 12 | uker |
Sykemelding (dersom krav) | 6 | uker |
Praktiske spørsmål ved ansiktskirurgi
Generelt
Estimatene i denne tabellen er normative. Det vil si at for akkurat ditt tilfelle vil estimatene og forutsetningene kunne variere, som for eksempel i forbindelse med BMI. Du vil bli enig med kirurgen din om de aktuelle tidene ved konsultasjonen. Du vil også få mer nøyaktig informasjon om hvilke postoperative forholdsregler du må ta eller hvilke forutsetninger som gjelder etter operasjonen.
Forutsetninger for operasjon | ||
Nedre aldersgrense | 20 | år |
Øvre BMI grense | 30 | |
Anestesi | ||
Vanligste anestesimetode | Narkose | |
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? | Ja | |
Operasjonsdagen | ||
Normal operasjonstid | 1-6 | timer |
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? | 3-9 | timer |
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? | Nei | |
Stimulantia | ||
Røykingeslutt | 6 uker før til 6 uker etter |
|
Snus/nikotinplaster | kan kontinueres | |
Etterbehandling av sår | ||
Bandasjekontroll | 5-10 | dager |
Hvor lenge har jeg blåmerker | 2 | uker |
Hvor lenge har jeg hevelser | 3-4 | uker |
Aktivitet etter inngrepet | ||
Tilbake på stillesittende arbeid | 1 | Uke |
Tilbake i fysisk tungt arbeid | 6 | uker |
Når kan jeg begynne å trene igjen | 6 | uker |
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? | 12 | uker |
Sykemelding | 6 | uker |
Praktiske spørsmål ved øyelokkskirurgi
Generelt
Estimatene i denne tabellen er normative. Det vil si at for akkurat ditt tilfelle vil estimatene og forutsetningene kunne variere, som for eksempel i forbindelse med BMI. Du vil bli enig med kirurgen din om de aktuelle tidene ved konsultasjonen. Du vil også få mer nøyaktig informasjon om hvilke postoperative forholdsregler du må ta eller hvilke forutsetninger som gjelder etter operasjonen.
Forutsetninger for operasjon | ||
Nedre aldersgrense | 20 | år |
Øvre BMI grense | 30 | |
Anestesi | ||
Vanligste anestesimetode | Lokalbedøvelse | |
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? | Nei | |
Operasjonsdagen | ||
Normal operasjonstid | 1 | timer |
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? | 1-3 | timer |
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? | Ofte | |
Stimulantia | ||
Røykingeslutt | 4 uker før til 4 uker etter |
|
Snus/nikotinplaster | kan kontinueres | |
Etterbehandling av sår | ||
Bandasjekontroll | 5-10 | dager |
Hvor lenge har jeg blåmerker | 2 | uker |
Hvor lenge har jeg hevelser | 3-4 | uker |
Aktivitet etter inngrepet | ||
Tilbake på stillesittende arbeid | 1 | Uke |
Tilbake til fysisk tungt arbeid | 6 | uker |
Når kan jeg begynne å trene igjen | 4 | uker |
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? | 12 | uker |
Sykemelding | 1-3 | uker |
Praktiske spørsmål ved liposkulptur
Generelt
Estimatene i denne tabellen er normative. Det vil si at for akkurat ditt tilfelle vil estimatene og forutsetningene kunne variere, som for eksempel i forbindelse med BMI. Du vil bli enig med kirurgen din om de aktuelle tidene ved konsultasjonen. Du vil også få mer nøyaktig informasjon om hvilke postoperative forholdsregler du må ta eller hvilke forutsetninger som gjelder etter operasjonen.
Forutsetninger for operasjon | ||
Nedre aldersgrense | 20 | år |
Øvre BMI grense | 30 | |
Anestesi | ||
Vanligste anestesimetode | Narkose | |
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? | Ja | |
Operasjonsdagen | ||
Normal operasjonstid | 1-3 | timer |
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? | 2-5 | timer |
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? | Nei | |
Stimulantia | ||
Røykingeslutt | 4 uker før til 4 uker etter |
|
Snus/nikotinplaster | kan kontinueres | |
Etterbehandling av sår | ||
Bandasjekontroll | 5-10 | dager |
Hvor lenge har jeg blåmerker | 2 | uker |
Hvor lenge har jeg hevelser | 3-4 | uker |
Aktivitet etter inngrepet | ||
Tilbake på stillesittende arbeid | 1 | Uke |
Tilbake til fysisk tungt arbeid | 6 | uker |
Når kan jeg begynne å trene igjen | 4 | uker |
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? | 12 | uker |
Sykemelding | 1-3 | uker |
Praktisk informasjon ved bukplastikk / rundplastikk / bodylift
Generelt
Estimatene i denne tabellen er normative. Det vil si at for akkurat ditt tilfelle vil estimatene og forutsetningene kunne variere, som for eksempel i forbindelse med BMI. Du vil bli enig med kirurgen din om de aktuelle tidene ved konsultasjonen. Du vil også få mer nøyaktig informasjon om hvilke postoperative forholdsregler du må ta eller hvilke forutsetninger som gjelder etter operasjonen.
Forutsetninger for operasjon | ||
Nedre aldersgrense | 20 | år |
Øvre BMI grense | 30 | |
Anestesi | ||
Vanligste anestesimetode | Narkose | |
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? | Ja | |
Operasjonsdagen | ||
Normal operasjonstid | 1-6 | timer |
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? | 2-10 | timer |
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? | Nei | |
Stimulantia | ||
Røykingeslutt | 6 uker før til 6 uker etter |
|
Snus/nikotinplaster | kan kontinueres | |
Etterbehandling av sår | ||
Bandasjekontroll | 5-10 | dager |
Hvor lenge har jeg blåmerker | 2 | uker |
Hvor lenge har jeg hevelser | 3-4 | uker |
Aktivitet etter inngrepet | ||
Tilbake på stillesittende arbeid | 1 | Uke |
Tilbake til fysisk tungt arbeid | 6 | uker |
Når kan jeg begynne å trene igjen | 4 | uker |
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? | 12 | uker |
Sykemelding | 3-6 | uker |
Åreknutekirurgi
Operasjoner for åreknuter og venekirurgi
Dersom du ikke har fått annen spesifikk informasjon fra sykehuset skal du:
Faste
- Du trenger ikke å faste før et karkirurgisk inngrep
Medisiner
- Du skal ta dine faste medisiner om ikke annen informasjon er gitt
Bekledning
- Møt i normal bekledning, eller helst løse klær som for eksempel joggebukse slik at du har anledning til å få på kompresjonstøy eller bandasjer under klærne før du drar hjem.
Spesiell informasjon for akkurat deg
- Se i pasientportalen din eller tilsendt informasjon om det er spesielle forholdsregler du skal foreta deg.
- Om du ikke har fått informasjon om spesielle forholdsregler, gjelder det som står på denne siden.
Praktiske spørsmål ved åreknute- og venekirurgi
Forutsetninger for operasjon | ||
Nedre aldersgrense | 18 | år |
Øvre BMI grense | 30 | |
Anestesi | ||
Vanligste anestesimetode | Lokalbedøvelse | |
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? | Nei | |
Operasjonsdagen | ||
Normal operasjonstid | 0,5-1 | timer |
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? | 2-3 | timer |
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? | Vi anbefaler at du ikke kjører hjem selv etter inngrepet | |
Stimulantia | ||
Røykeslutt | Ikke påkrevd | |
Snus/nikotinplaster | Kan kontinueres | |
Etterbehandling av sår | ||
Bandasjekontroll | Avtales individuelt | |
Hvor lenge har jeg blåmerker | 2 | uker |
Hvor lenge har jeg hevelser | 3-4 | uker |
Aktivitet etter inngrepet | ||
Gange og lett mosjon | Operasjonsdagen | |
Tilbake i fysisk tungt arbeid | Ca 2 | uker |
Når kan jeg begynne å trene igjen | Ca 1 | uke |
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? | Ca 1 | uke |
Sykemelding | Individuell tilpassing |
Håndkirurgi
Praktiske spørsmål ved håndkirurgi
Operasjonsdagen | ||
Normal operasjonstid | 0,5 – 2 | timer |
Hvor lenge blir jeg på sykehuset? | 1-3 | timer |
Kan jeg kjøre bil hjem etter inngrepet? | Nei | |
Må jeg ha noen hos meg første døgn etter operasjon? | Vanligvis ikke | |
Stimulantia | ||
Røykingeslutt | 4 uker før til 4 uker etter |
|
Snus/nikotinplaster | Kan kontinueres | |
Etterbehandling av sår | ||
Bandasjekontroll | 5-10 | dager |
Hvor lenge har jeg blåmerker | 2 | uker |
Hvor lenge har jeg hevelser | 3-4 | uker |
Aktivitet etter inngrepet | ||
Tilbake på stillesittende arbeid | 1-2 | uker |
Tilbake i fysisk tungt arbeid | 6 | uker |
Når kan jeg begynne å trene igjen | 4-6 | uker |
Når kan jeg begynne med kontaktidrett? | 12 | uker |
Sykemelding (dersom krav) | 6 | uker |